Thursday, 10 June 2021

Easy Orange Tea Cake Recipe - Gemakkelijk recept voor een sinaasappeltheecake

Citrus fruits have really been getting me in the mood for some warm weather lately. There’s something about a simple squeeze of lemon on a summer salad or a glass of freshly made orange tea enjoyed on a terrace that makes me feel, albeit only for a short moment, that I’m on holiday somewhere fabulous and tropical!

Citrusvruchten brengen me de laatste tijd helemaal in de stemming voor warmer weer! Wat vers geperst citroensap over een zomerse salade of een glas versie sinaasappelthee op een terras geven me het gevoel, al is het slechts voor een momentje, dat ik op vakantie ben in een geweldig tropisch oord!

With the release of Scheepjes’ newest issue of Pretty Little Things, which is all about ORANGE, I wanted to take this opportunity to share with you a favourite recipe of mine that perfectly complements morning or afternoon tea. It’s based off an old recipe written on a scrap piece of paper handed down from my grandmother to my mother, and then to me.

Nu Scheepjes nieuwste editie van Klein Maar Fijn helemaal in het teken van ORANJE staat, wilde ik van het moment gebruik maken om mijn favoriete recept met jullie te delen. Een recept dat perfect past bij een kopje thee. Het is gebaseerd op een oud recept dat mijn grootmoeder ooit op een kladje heeft geschreven en via mijn moeder bij mij is terechtgekomen.

It’s a very easy and moist cake recipe that uses freshly squeezed orange juice and happens to be egg-free! The milk can also be easily substituted for a plant-based equivalent of choice for those of you who may be dairy-free or vegan.

Het is een heel simpel recept voor een zachte, smeuïge cake, gemaakt van vers geperst sinaasappelsap en zonder ei! Bovendien kun je de toegevoegde melk ook gemakkelijk vervangen door een plantaardig alternatief als je liever geen zuivel gebruikt of veganistisch bent.

 


Orange Tea Cake

Preparation: 10-15 minutes

Cook Time: 45 minutes

 

Ingredients

300g self-rising flour

150g white sugar

120ml vegetable oil

180ml freshly squeezed orange juice (approx. 2-3 oranges) + 1tbsp extra for icing

125ml milk

1tsp vanilla essence

1 full tbsp orange rind + extra for garnish

Icing sugar

Shredded coconut

 

Method

Step 1 Preheat oven to 180°C (fan forced)

Step 2 Combine all wet ingredients in a bowl. Whisk them together and then add flour (sifted, for a fluffier texture), sugar and rind. Stir until combined, do not over stir.

Step 3 Line a loaf pan with baking paper, then pour in cake mix. Bake for 45 minutes or until top of cake is lightly brown and a skewer can be cleanly inserted and removed.

Step 4 Once ready, allow cake to cool to room temperature before adding icing. To make icing, combine orange juice with as much icing sugar as needed to reach a fairly thick icing consistency.

Step 5 Pour icing over cake, then sprinkle orange rind and shredded coconut over the top while still wet to garnish. Allow icing to set before serving.

 


Sinaasappelcake

Voorbereiding: 10-15 minuten

Oventijd: 45 minuten

 

Ingrediënten

300 gr zelfrijzend bakmeel

150 gr suiker

120 ml zonnebloemolie

180 ml vers geperst sinaasappelsap (ongeveer 2-3 sinaasappels) + 1 el voor glazuur

125 ml melk

1 tl vanille essence

1 volle el geraspte sinaasappelschil + extra voor garnering

Poedersuiker

Geraspte kokos

 

Bereidingswijze

Stap 1 Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtstand)

Stap 2 Doe alle natte ingrediënten in een kom en klop goed door elkaar. Zeef het bakmeel (om de cake luchtiger te maken) en doe samen met suiker en geraspte sinaasappelschil bij de natte ingrediënten in de kom. Roer tot het gemengd is, maar roer niet teveel.

Stap 3 Bekleed een bakvorm met bakpapier en stort het beslag erin. Bak gedurende 45 minuten of tot bovenkant van cake licht gebruind is en een satéprikker er na het insteken weer schoon uitkomt.

Stap 4 Laat cake tot kamertemperatuur afkoelen voordat je glazuur aanbrengt. Voeg zoveel poedersuiker als nodig om een redelijk dik glazuur te krijgen toe aan sinaasappelsap.

Stap 5 Sprenkel glazuur over cake, strooi dan geraspte sinaasappelschil en kokos over het nog natte glazuur om te garneren. Laat glazuur hard worden voor het opdienen.

 


Enjoy this recipe and do let me know your thoughts in the comments below!

Eet smakelijk en laat me in de reacties weten wat je van de cake vindt!

 


 

 


3 comments:

  1. Thank you for sharing that detail. It was fascinating and insightful. Continue to share useful resources over these blogs...

    essential oils
    buy essential oils
    Carrier oils
    fragrance oils

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. OMG!!! I am so proud and happy to be out here sharing your work. Many articles I come across these days do not really provide anything that attracts others as yours, but believe me the way you interact is literally awesome I do respect that so much. I will instantly grab your rss feed to stay informed of any updates you make and as well take the advantage to share some latest information about. buy uk driver licence any country driver licence for sale Above are the easy steeps you can you to DL from bexuniversa comapny;I will also take the advantage to ask for your permission to join our TELEGRAM GROUP

    ReplyDelete